Eläköön elämä

keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Lindex

Eva Larssonin mallisto on julkaistu tänään Lindexillä! Aivan ihanan laskeutuvista materiaaleista ja toisiinsa sopivista asukokonaisuuksista muodostuva mallisto. Käy ihmeessä katsomassa, jos on tiedossa kevääksi tai kesäksi juhlia. Edullisia asuja näyttävästi tarjolla! ; ) Asut ovat n. 40-70e.

http://www.youtube.com/watch?v=Xvi73QTYd54&feature=player_embedded#at=18

Valitettavasti en saanut tätä videota tähän, mutta mene edellä mainittuun osoitteeseen, niin näet tuon upean malliston..

Toinen ihanan mallisto kevääksi ja kesäksi on tullut Mangolta! Heidän hinnoittelunsa on n. 120-220e paikkeilla. Mangon pitkät leningit ovat suoraan, kuin maailman cat walkeilta!! Sielläkin kannattaa käydä tsekkaamassa...

http://shop.mango.com/ficha.faces?id=46423775&state=she_003_IN


Justin Bieber tuli You Tubesta silmiini, kun siellä surffailin... Kertonee tämän päivän esimerkistä, miten voi tehdä musiikillaan netin välityksellä kuuluisan... Kuuntelemisiin... ; ))

Juhla ja etiketti

Yhteishyvä.fi sivustolta löytyy etikettiohjeita ja pukeutumisohjeita naisille ja miehille. Sivustolta saa hyvin yksityiskohtaisiakin neuvoja asun valinnoille vartalotyypin mukaan. Kannattaa käydä katsomassa ; )) Ohessa on pieni osa kopioituna heidän sivultaan. Kuvat voisivat olla mielestäni "tyylikkäämpiä"...


Juhla ja etiketti

juhla ja etikettiHyvät tavat kuuluvat juhlaan ja arkeen. Etiketin tunteminen auttaa juhlimaan vapautuneesti.
Koti ja juhlavalmistelut ovat kunnossa ja juhla alkamassa. Isäntäväki viimeistelee ulkoasunsa ja pukee juhlakengät. Miten juhla ja juhlaruokailu etenevät ja mitkä ovat ne aivan oikeaoppiset tavat, vaikkei kaikkia aina tarvitakaan?



 

Juhlan vaiheet

Tervetulotoivotus & tervetuliaismalja
Tuliaisen tai lahjan antaminen isäntäparille tai päivänsankarille
Onnittelut
Esittäytyminen muille vieraille
Siirtyminen pöytään
Puheet tai pitkät tervehdykset ruokalajien välissä, jos istutaan pöydissä
Ohjelmaa tai musiikkia, jos puheita ei ole
Vapaata seurustelua ruokailun jälkeen
Tanssia ja virvokkeita, jos juhla jatkuu pitempään
Kotiinlähtö ja kiitokset

 

1. Vieraiden saapuminen ja tervetuliaismalja

Vieraat tuovat isäntäväelle lahjan, kuten kukkia, viinipullon tai muun pienen tuliaislahjan. Kukat ojennetaan ilman käärepaperia. Huomaavaiset vieraat tuovat mukaanaan sisäkengät. Alkudrinkkien nauttimiseen varataan aikaa viidestätoista minuutista puoleen tuntiin, jonka aikana vieraat ehtivät käydä peremmälle ja tarjoilu saadaan viimeisteltyä.

2. Esittely

Esittely etenee usein omalla painollaan, mutta etiketin mukaan se tapahtuu seisaaltaan ja noudattaa alla mainittua logiikkaa. Samanarvoisia henkilöitä esiteltäessä titteleitä ei tarvitse mainita ellei toinen henkilöistä ole selvästi vanhempi. Esittäydyttäessä nimi lausutaan selvästi. Isäntä huolehtii useimmiten esittelystä.
  • juhla ja etikettimies esitellään naiselle
  • nuori henkilö vanhemmalle
  • yksinäinen seurueelle
  • alemmassa asemassa oleva henkilö esitellään ylemmässä asemassa olevalle

3. Käydään pöytään

Emäntä kutsuu vieraat pöytään ja isäntä johdattaa heidät paikoilleen. Emäntä istuutuu ensimmäisenä. Suuressa juhlassa vieraat etsivät paikkansa ja istuutuvat yhtä aikaa. Naiset riisuvat juhlapuvun hansikkaansa ja asettavat laukkunsa huomaamattomasti sivuun. Lautasliina asetetaan syliin kaksinkerroin. Vesilasista voi juoda heti, mutta viinilasista vasta tervetuliaissanojen jälkeen.

4. Tarjoilu

Pienessä seurueessa odotetaan, että kaikki ovat saaneet ruokansa. Suuressa seurueessa huolehditaan, että lähinaapureille on tarjoiltu, ellei emäntä kehota aloittamaan aikaisemmin. Ruoan tarjoilu tapahtuu seuraavasti.
  • juhla ja etiketti”Ota, anna oikealta, tarjoa aina vasemmalta.”
  • ensimmäiseksi isännän oikealla puolella istuvalle naisvieraalle, seuraavaksi isännän vasemmanpuoleiselle naisvieraalle ja sitten myötäpäivään muille vieraille
  • jos emäntä on ainoa nainen, hän on ensimmäinen
  • isännälle tarjoillaan viimeiseksi

5. Maljapuheet ja seurustelu

Ateriana aikana vieraat seurustelevat tasapuolisesti pöytäseuralaistensa kanssa. Maljan voi muutamin säännöin kohottaa mille tahansa. Vesilasilla ei sovi skoolata.
  • juhla ja etikettiEmäntä nauttii ruokansa siten, että hitaimmatkin ehtivät päättä ateriansa ennen häntä.
  • Pääruokaa voidaan tarjota kahteen kertaan, ja jos joku vieraista ottaa lisää, emäntä ottaa hänen seurakseen.
  • Ensimmäisen maljan emännälle kohottaa joko isäntä tai miespuolinen kunniavieras.
  • Lämpimän ruoan jälkeen emännän oikealla puolella istuva miesvieras kiittää seurueen puolesta ja vieraat kohottavat maljan isäntäväelle.

6. Ruokailun päättyminen

Syömisen päätyttyä veitsi ja haarukka asetetaan rinnakkain viiteen, haarukka piikit ylöspäin ja veitsen terä kohti haarukkaa. Ennen jälkiruokaa korjataan katelautaset, maustesirottimet ja muut tarjoiluun kuuluneet tarvikkeet. Käytetyt lasit voidaan jättää tai korjata.
Koko ruokailun päätyttyä lautasliina taitellaan löysästi lautasen vasemmalle puolelle. Pöydästä noustaan, kun kaikki ovat lopettaneet syömisen ja emäntä laskee lautasliinan pöydälle ja nousee. Kiitos.

Ruokailun vaiheet

  • Tarjoillaan tervetuliaismalja.
  • Siirrytään pöytään.
  • Kaadetaan alkuruoan viini, vesi on laseissa valmiina.
  • Isäntä toivottaa vieraat tervetulleiksi.
  • Tarjoillaan alkuruoka ellei sitä ole katettu valmiiksi.
  • Alkuruokalautaset korjataan pois.
  • Kaadetaan pääruoan viini.
  • Tarjoillaan pääruoka.
  • Pääruoan lautanen korjataan pois.
  • Mausteet korjataan pois ennen jälkiruokaa.
  • Kunniapaikalla oleva miesvieras kiittää.
  • Tarjoillaan jälkiruoka.
  • Noustaan pöydästä emännän johdolla.
  • Tarjoillaan kahvi.
i_juhlaetiketti6.jpg  

Ruokailun tapoja

Älä...

Älä puhu ruoka suussa, älä hotki tai ahda täysiä suullisia, älä ryystä, älä syö ja juo yhtä aikaa, älä vie veistä suuhun, älä pidä kyynärpäitä pöydällä ja laske haarukka kädestä, kun tartut lasiin. Pitele haarukkaa ja veistä puolivälistä – älä tyvestä.

Syöminen

Mausta ruokaa suolalla ja pippurilla vasta maistettuasi sitä ensin. Kesken ruokailun välineet lasketaan kello seitsemään ja viiteen. Keittolautasta kallistetaan itsestä poispäin, leivästä taitetaan suuhun menevä pala, joka voidellaan erikseen – pikkusämpylät voidellaan kerrallaan. Jälkiruokalusikka viedään suuhun kärki edellä. Jälkiruokahaarukka kuuluu vasempaan käteen ja sillä autetaan jälkiruoka lusikkaan, joka viedään suuhun.

Sormin?

Säännön mukaan suuhun viedään ja otetaan pois samoilla välineillä: jos oliiveja syödään käsin, kivet voi poistaa sormin.

Lopuksi

Valmiiksi annosteltua ruokaa voi jättää, ellei jaksa kaikkea. Jos on itse saanut valita ja annostella ruokansa, lautanen syödään tyhjäksi. 
Käytetyt ja käyttämättömät ruokailuvälineet nostetaan lautaselle ruokailun päätyttyä, jotta korjaaminen sujuu helpommin. Astiat korjataan pois oikealta puolelta