Eläköön elämä

maanantai 8. elokuuta 2011

Työhyvinvointi ja hyvinvointi ; )

Olen itse sitä mieltä, että työhyvinvointia ja hyvinvointia ei voi erottaa toisistaan. Mitä itse ajattelet hyvinvoinnista puhuessa? Onko työhyvinvointi ja hyvinvointi sama asia?

Onhan näin, että ihmisen yleinen hyvinvointi on lähtökohtana sille, että ihmisen perustarpeet on tyydytetty. Perustarpeita Maslovin tarvehierarkian mukaan on seuraavat ...


Lähdetään alimmalta portaalta yleten seuraavalle portaalle, jos alemmat perustarpeiden tyydyttäminen ei toteudu - ei pääse portaita etenemään ylöspäin! Meille kaikille tuttuja itsestäänselviä asioita!? 

-Vai onko?-

Oletko unohtanut jonkun näistä mahdollisesti omalla kohdallasi?

Omasta mielestäni hyvinvointi ja työhyvinvointi löytyy hyvinkin läheltä. Hän kurkistelee meitä jokapäivä peilistä, jos sinne katsomme ; ))





Haluan tuoda tällä mielipiteellä esille sen tosiasian, että voimme pitää omalta osaltamme jokainen huolen siitä, että voimme hyvin ja läheisemme voivat myös hyvin ; ) Laitetaan hyvä kiertämään!

Onhan kieltämättä hyvin helppoa sysätä tyytymättömyys hyvinvointiin ulkopuoliselle tekijälle, (organisaatiolle ym...). Onko kuitenkaan näin? Emmekö ole jokainen osaltamme luomassa organisaatioita, kulttuureja ja näiden toimivuutta? Pitämällä itsestämme huolta, että pyrimme tekemään organisaatioista ja yhteisöistä työhyvinvoinnin kannalta parempia työpaikkoja. Huomaamme kun salaa, että kohta tämä organisaatio tai yhteisö, jossa toimin on ihan erinlainen, kun aikaisemmin? ! Sinne on mukava mennä töihin - joka päivä, alamme puhumaan työpaikastamme positiiviseen sävyyn ja herätämme kiinnostavan uteliaisuuden keskusteluillamme muiden työpaikkojen työntekijöiden keskuudessa. Ja huomaamme kohta, että meidän työpaikkaamme on tunkua päästä töihin!

Myönnän, että kuulostaa hyvin myönteiseltä puheelta ja joidenkin mielestä utopistiselta puheelta? Onko näin?

Mutta myönnä vain, että näin se menee... Näin on luotu työhyvinvointia niissä työpaikoissa, jotka ovat nyt haluttuja työyhteisöjä. Hyvä on laitettu kiertämään.





Haluan tuoda esille sen tosiasian, että valittamalla ei asioita paranneta missään! Jos haluat voida hyvin? Tee itsesi kanssa päätös ja työkavareidesi kanssa päätös, että tästä päivästä alkaen, pidän vain itsestäni huolen, miten saan parannettua hyvinvointiani ja työhyvinvointia?!

Emme valitettavasti voi ulkoistaa niin tärkeää asiaa, kun työhyvinvointi tai hyvinvointi millekään kolmannelle osapuolelle. 

Tee työstäsi itsellesi mielenkiintoista, punnitse ne osa-alueet, missä olet mukana, mieti mitä tarkoittaa sinulle olla mukana tässä työpaikassa? Mitä oma työpanoksesi tarkoittaa tiimillesi tai koko yritykselle? Miten tärkeä osa oletkaan koko tätä organisaatiota, yhteisöä ja vielä isompaa osaa koko yritystä!

Emme voi olla aina vaatimassa jotakin lisää, koska sitä vain ei ole olemassa! Miksi emme siis lähde siitä, mihin voimme olla vaikuttamassa, ihan läheltä ja unohdetaan nyt se omanapa hiukaksi aikaa ja mietitään kokonaisuutta. Aloitetaan se hyvinvointi siitä omasta navasta positiivisella mielellä!



Ota joka aamu mukaasi se "positiivisen ajattelun-omaminä" mukaasi, äläkä jätä sitä hetkeksikään pois mielestäsi. Näin harjoittelemalla hyvinvoinnistasi ja työhyvinvoinnistasi tulee tapa, joka lähtee kiertoon!!

Todella ihanaa työviikkoa, ja ihanaa viikon alkua ihan meille jokaiselle - ihanalle ihmiselle!!