Osmo Palmun sävelin pääsee tunnelmoimaan Espanjan lämpöisistä illoista ; )) Hänen levynsä "Recital Espanol" hehkuu Sevillan yön fantasiaa, täydellistä musiikkia lämpimien, tummien iltojen istujaisiin ; ))
Lähestyvä metsästyskausi ja meneillään oleva rapukausi tarjoaa maukkaita hetkiä lautasella...
Sorsa-kantarellipata
Ainekset:- 2 patavalmista sorsaa
- 1-2 rkl voita tai laktoositonta margariinia
- 1 porkkana
- 1 sipuli
- 100 g selleriä
- n. 1,5 l vettä
- n. 1,5 tl suolaa
- 1 tl kokonaisia mauste- ja mustapippureita
- timjaminoksia tai kuivattua timjamia
- (kourallinen pihlajanmarjoja)
- 4-5 dl esikäsiteltyjä kantarelleja ruskistettuna
Kastike:
- n. 8 dl siivilöityä keitinlientä
- kastikesuurustetta (tummille kastikkeille) pakkauksen
- ohjeen mukaan
- 1/2 dl kermaa tai 75 g laktoositonta sulatejuustoa
- (2 rkl riista- kantarellifondia)
- (1-2 rkl pihlajanmarjahyytelöä)
- (2 rkl konjakkia)
Ruskista huuhdotut ja kuivatut sorsat padassa ja lisää paloitellut juurekset myös ruskistumaan. Lisää vettä, jotta linnut juuri ja juuri peittyvät sekä mausteet ja pihlajanmarjat. Keitä reilun tunnin ajan.
Ota linnut liemestä, perkaa ja paloittele nahattomiksi ja luuttomiksi paloiksi. Siivilöi liemi, mittaa kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Suurusta kastikesuurusteella pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää sorsapalat ja ruskistetut kantarellit. Mausta pata kermalla tai sulatejuustolla ja halutessasi fondilla, pihlajanmarjahyytelöllä ja konjakilla.
Ankanrintaa, hunaja-sipulimarmeladia ja lämmintä balsamiviinietikkakastiketta, (4 annosta) 2 ankanrintaa (150-170 g/henkilö)
Ankanrinnan päälle voit vielä paistaa vähässä voissa tuoreita siitakesieniä mantelilastuilla höystettynä. | ||||||||||||||||
Appelsiiniglaseerattua sorsapaistia Varaa puolikas sorsaa syöjää kohti. Sulata sorsa, Poista kädellä sorsan sisältä mahdolliset sisäelimet. Katkaise siivet viimeisestä nivelestä. Ne ovat rumia ja niissä ei ole mitään syötävää. Ruskista sorsa pannulla kauttaaltaan. Pilko juurekset ja laita uunivuokaan yhdessä sorsan kanssa. Kaada lihaliemi päälle. Paista 165 C n. 1,5 tuntia. Jäähdytä hiukan. Halkaise lintu saksilla kahtia rintalastan kohdalta. Poista rintalasta, selkä ranka, reisi- ja siipiluut.2 kynittyä, patavalmista sorsaa (n. 800 g /kpl)
Appelsiiniglaseeraus:
Keitä appelsiininkuoria noin 10 minuuttia. Suikaloi ohuiksi suikaleiksi. Sekoita marmeladi, mehu ja kuori keskenään, sivele seoksella sorsat nahkapuolelta. Lämmitä puolikkaita sorsia tilkassa haudutuslientä uunipellillä 200 C n. 8 minuuttia. Nämä ovat oikeita lähiruokia ja luomuruokia ; )) Alkupalaksi saaristolaisleipää ja sienisalaattia...
|
Jälkkäriksi mustikkaunelmaa...
Keitä riisi, jäähdytä. Sekoita riisin joukkoon maitorahka ja mausteet. Pienennä mustikoita hieman haarukalla ja lisää joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kermavaahto varovasti sekoittaen riisi-rahka-mustikkaseoksen joukkoon. Jaa annosmaljoihin, ripottele päälle rouhittua hasselpähkinää ja mintunlehti. Anna tekeytyä hetki kylmässä.
Tulisiko näistä herkuista hyvää viikonlopuksi? ; ))
Mukavaa torstaita ; ))