Eläköön elämä

lauantai 7. toukokuuta 2011

Mindfulness...


"Tietoinen läsnäolo tarkoittaa kansankielellä, että pää on samassa paikassa kuin keho. Kyse ei ole mystiikasta vaan luonnollisesta taidosta, joka meillä kaikilla on lapsena. Aikuistuessa se vain tuppaa unohtumaan" Selventää mindfulness-ohjaaja Gila Heimonen uudessa Yhteishyvä lehdessä, josta sain idean tähän kirjoituksen aiheeseen...



Jokainen aikuinen varmaan tulee pohtineeksi tätä asiaa, että pitäisi "pysähtyä" hetkeen ja kuunnella sillä hetkellä tapahtuvia asioita... Miksi, se jää kuitenkin niin monasti tekemättä?

Pohditko jo aamusuihkussa tulevaa työpäivää? Suunnitteletko mielessäsi kauppalistaa, kun lapsi kertoo silmät loistaen päivän tapahtumista? Poljitko kuntosalilla pyörää napit korvilla tv:tä tuijottaen? Kysytään samaisen artikelin alussa. Itse on ainakin pakko vastata, että kyllä...  näin olen tehnyt ja teen edelleenkin, - joskus; )




Kiireinen arki vie usein huomion pois tästä hetkestä. Teemme kymmenen asiaa yhdellä kertaa, märehdimme mennyttä, murehdimme tulevaa, odotamme joulua, juhannusta, lomia! Samanaikaisesti nykyhetki on jo mennyttä!!


Kokeille vaikka heti!

Mikä olisi parempi paikka läsnäolon harjoittamiseen, kuin nyt? Siispä! Pysähdy viideksi minuutiksi, istahda alas ja hengähdä. Kuuntele kehoasi, tunne kuinka hengitys kulkee sieraimissa ja vatsa työntyy ulospäin.


Voit kokeilla seuraavan kerran läsnäoloa suihkussa. Kun viet kroppasi suihkuun, ota pää mukaan! Älä lähde ajatustesi vietäväksi vaan keskity siihen, miten lämmin vesi valuu ihollasi!




 Yksinkertaisimmillaan hyväksyvä läsnäolo on sitä, että odottaa tyynin mielin. Kun kassajonoon tai liikenneruuhkaan juuttuminen alkaa ahdistaa, kannattaa hengitellä rauhassa ja hyväksyä tilanne, koska sille ei voi mitään!


Jos odottaminen tuskastuttaa hyväksy sekin. Epämielyttävä olo helpottuu yleensä jo, kun myöntää, että nyt harmittaa!


Uusi suhde omiin ajatuksiin, tunteisiin ja tuntemuksiin voi tuoda suuren avun raskaissa elämäntilanteissa. Tutkimusten mukaan tietoisesta läsnäolosta on apua muun muassa masennuksen uusiutumisen ehkäisyssä ja kroonisen kivun sietämisessä.


Tietoista läsnäoloa harjoittavat vakuuttavat, että taidon myötä mielenrauha ja elämänhallinta lisääntyvät ja stressi vähenee. "Kiirehän on vain mielen luoma ilmiö, joka kumpuaa siitä, että mieli on jo tulevassa. Stressaamme, koska on sata hommaa hoidettavana. Kun keskittyy siihen, mitä on kulloinkin tekemässä, kiire katoaa ja työt tulevat tehtyä tehokkaammin".

Niinpä niin viisaita ajatuksia ja sanoja. En malttanut olla näitä siteeraamatta. Otetaanhan opiksi ja aloitetaan heti ja lopetetaan kiire. Meillä on vain tämä yksi ja ihana elämä tehdään siitä itsellemme viihtyisä paikka elää ; ))




Itselleni on koira ja luonto näitä tässä ja nyt olevia asioita, jonka parissa elää täysillä mukana...



Munkithan elävät ja harjoittavat mietiskelyä. Mutta ei meidän tarvitse ihan niin syvällisesti pohtia näitä asioita , ))



Joten nauttikaamme jälleen tästä meidän ihanasta luonnostamme ; )



Rauhaisaa Lauantaita!!