Eläköön elämä

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Viikonlopuksi ruokavinkkejä

Sopivan ajoissa ennen Pääsiäistä voi kokeilla karitsan valmistamista ja tehdä tämän sitten Pääsiäisvieraille. Näin voi varmistella, miten karitsanvalmistaminen onnistuu? Jos ei ole ennen tehnyt karitsasta ruokaa.. Tämän ohjeen löysin "Hellapoliisin sivustolta".


Valmiiksi marinoitu paisti on helppo valmistaa, nosta liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistoa.
Jääkaappikylmästä lihasta irtoaa paistovaiheessa paljon nestettä ja lihasta tulee kuiva.

Paisti on hyvä paistaa paistopussissa, silloin liha ei kuivu ja siitä tulee murea. Pussiin kerääntyvä paistoneste sopii suurustettuna kastikkeeksi, sitä voi maustaa punaviinillä ja kermalla, sekä tuoreilla yrteillä, kuten rosmariinilla tai timjamilla.

Jos marinoit lihan itse, tee näin:

Suolaa paisti kauttaaltaan, rouhi pintaan myös mustapippuria, anna maustua useampi tunti, tai mielellään yli yön.

Marinointiliemi:
hieman öljyä (muutama ruokalusikallinen)
kuivattua rosmariinia
kuivattua timjamia
kuivattua minttua
suolaa
mustapippuria
Sekoita ainekset sekaisin ja hiero paistin pintaan.

Tee lihaan sinne tänne viiltoja ja työnnä viiltoihin valkosipulinpaloja.

Työnnä lihan paksuimpaan kohtaan paistilämpömittari, leikkaa paistopussin ylälaitaan pieni ilma-aukko ja laita paisti pusseineen uunivuokaan.
Kypsennä 150 asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on n. 80 astetta.
Anna paistin levätä noin 15 minuuttia ennen viipalointia.
Leikkaa liha poikkisyin viipaleiksi.

Tarjoa lisäksi esimerkiksi valkosipuliperunoita tai perunasosetta, minttuhyytelöä, tai karpalohyytelöä, sekä halutessasi paistoliemestä, punaviinistä ja kermasta suurustettua kastiketta.

Koristele tuoreella mintulla ja/tai rosmariinilla.



Jälkiruuaksi voit tarjoilla kakkua ja kahvia, vaihtoehtona unelmaista suklaata tai kirpakkaa sitruunakakkua.





Sitruunatorttu

Valmistaudu makuelämykseen, jonka tuottavat huippukokin suosituimmat jälkiruokareseptit. Kirpeä sitruunatorttu vie kielen mennessään. Samalla pohjalla valmistuu suklaakakku.
Pohja sitruunatortulle 
150 g huoneenlämpöistä voita 140 g tomusokeria 6 kananmunan keltuaista360 g vehnäjauhoja
Vaahdota notkistettu voi ja tomusokeri yleiskoneessa. Lisää keltuaiset yksitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lopputuloksena pitäisi olla täysin tasainen, vaaleankeltainen tahna.
Lisää ⅔ jauhoista nopeasti sekoittaen, varo sitkoa! Lisää loput jauhot nopeasti käsin. Huom! Mitä vähemmän työstät taikinaa, sen parempi, mutta muista, että lopputuloksen on silti oltava täydellisen tasainen.
Kauli taikina valmiiksi kauttaaltaan tasaiseksi ja laita kaulittu levy jääkaappiin 20 minuutiksi odottamaan. Laita taikina vuokaan vasta sen jälkeen ja vielä kerran 20 minuutiksi jääkaappiin jäähtymään ja odottamaan.
Pohja paistetaan ensi valmiiksi, 13–17 minuuttia 160 asteessa.
Suklaakakku
Täyte:
200 g tummaa suklaata (70 %) (tomusokeria 20–50 g)200 g kuumaa kermaa 1 kananmuna80 g kylmää maitoa(notkistettua voita 20 g)
Laita suklaa (+ tomusokeri) astiaan, kaada kiehuva kerma päälle. Älä vatkaa vispilällä, vaan sulata rauhallisesti käännellen suklaata kerman sekaan, kunnes seos on kiiltävää ja tasaista. Tomusokeria voi laittaa oman maun mukaan 20–50g, mutta se on laitettava samaan aikaan suklaan kanssa kerman joukkoon.
Lisää sekaan muna ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon kylmä maito ja sekoita. Lisää vielä notkistettu voi ja sekoita. Voi ei ole välttämätön, mutta se takaa suklaakakulle kiiltävän pinnan.
Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja paista 110 asteessa 15–20 minuuttia.
Tarjoa esim. vaniljajäätelön, crème anglaisen tai mustaherukkasorbetin kanssa.
Sitruunatorttu

Täyte:
6 kananmunaa 250 g kidesokeria4 sitruunan kuoret ja mehu2 dl ranskankermaa
Vatkaa munat tasaiseksi massaksi sokerin kanssa. Lisää sitruunan kuori raastettuna ja ranskankerma, sekoita tasaiseksi. Lisää sitruunan mehu. Voit halutessasi siivilöidä massasta pois sitruunan kuoret.
Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja paista 130–150 asteessa 20–25 minuuttia.
Tarjoa sitruunakakku esim. vadelmasorbetin kanssa.









Nautinnollisia viikonvaihteen ruokahetkiä!