Eläköön elämä

maanantai 10. lokakuuta 2011

"Viikon tyylinkantaja"

Mielestäni, kun puhutaan tyylikkäistä henkilöistä suomesta, ei voi jättää mainitsematta Karita Tykkä ent. Tuomola.


Karitahan on entinen missi ja onnistunut tekemään itsestään loistavan "brändin"!

Karitasta huokuu elinvoimaisuus...

...iloinen positiivisuus...

Ja aivan upea roppa kantamaan vaatteita! ; )

Karitan yllä nähtiin hääpäivänä, hänelle "uskolliseen" tyyliin,  kaunis kapealinjainen morsiuspuku.

Karita on ollut yksi viime vuosiemme, ehkä kysytyimpiä kotimaisia mallejamme.

Tutuksi Karita on tullut myös televisiosta,  juontamansa Eliksiiri-ohjelman kanssa.

Karitan päällä nähdään upeita iltaluomuksia...

Upeita kampauksia...


Pidän etenkin Karitan juhlavasta meikkityylistä! Karita osaa meikata silmät erityisesti, kauniin kohtalokkaaksi ; )

Tämä asu sopii hyvin toimistoon, huivin kanssa ja balleriinojen siivittämänä... Tarvittaessa saa asusta muuntelemalla iltakelpoisen, vaihtamalla korkeat korot, huivin tilalle näyttävä riipus kaulaan ja ranteeseen upeat renkaat ; ) Kainaloon sopiva kirjekuorilaukku ; )

Ei kun stailailemaan viikon asuja kuntoon ja nauttimaan upeasta alkavasta viikosta! ; ))

12,5 vuotta lisää elinaikaa...




Viikonloppuna Turun Sanomissa julkaistiin lukuja (THL) TEROKA-ryhmän, Terveys 2000-tutkimuksen ja Kaventaja-aineistoja...

12,5-vuotta on luku, jonka rikkain viidesosa miehistä elää pidempään, kuin köyhin viidesosa... Naisilla vastaava luku 6,8-vuotta!




Haluatko elämääsi näin paljon lisää elinvuosia?
Varsinkin tuo miesten elinvuosiaika on tyrmäävän pitkä aika!



Miten nämä luvut on saatu... En lähde sitä kokonaisuudessaan referoimaan - mutta joitakin asioita tuo esille. Jos aihe kiinnostaa voit käydä lukemassa Turun Sanomien Sunnuntai numerosta 9.10.2011 sivuilta koko artikkelin.

Suomalaisten terveys on keskimäärin parantunut, mutta erot sosiaaliryhmien välillä ovat 25 viime vuoden aikana kasvaneet selvästi, sanoo projektipäällikkö Tuulia Rotko (THL).

Jotenkin tänä päivänä on "vallalla" käsite, että koulutusta "yliarvioidaan", varsinkin nuorempien keskuudessa... Tämä tutkimus kertoo muuta ; )) Kannattaa opiskella ja "kurkotella" työelämässä pitkälle - saat siten lisää elinvuosia ; )

Tuloryhmien välinen elinajanodotteen ero on Suomessa kasvanut nopeasti. Rikkaimpien ja köyhimpien eli ylimmän ja alimman tuloviidenneksen välinen ero on miehillä peräti 12,5 vuotta ja naisilla 6,8 vuotta.



Ammattiasemaa tutkittaessa on havaittu, että kuoleisuus verenkiertoelinten sairauksiin on toimihenkilöillä pienentynyt nopeammin kuin työntekijöillä. Samalla alkoholikuoleisuus on kasvanut rajusti työntekijöiden keskuudessa.




Kuolemanvaara on 30-40 vuotiailla työntekijämiehillä 2,5 kertainen ylempiin toimihenkilöihin verrattuna.

Korkea-asteen koulutuksen saaneet, ylemmät toimihenkilöt ja hyvätuloiset ovat huomattavasti terveempiä ja toimintakykyisempiä, kuin perusasteen koulutuksen saaneet, työntekijäammateissa toimivat ja pienituloiset.

Työkykynsä 4 % tuntee akateemisista miehistä alentuneen, alemman perusasteen suorittaneista 13 %.
Pitkäaikaissairastaminen; 30 vuotta täyttäneistä perusasteen koulutuksen saaneista 56 % sairastaa jotakin pitkäaikasisairautta, korkea-asteen koulutetuista 40 %.

 Muita mitattavia alueita oli mm. diabetes, mielenterveys, sepelvaltimotauti, verenpaine, kolesteroli, tupakka, alkoholi, ruoka, paino, liikunta, hampaat ja työttömyys.
1996-2000 työttömien 25-vuotiaiden miesten odotettavissa oleva elinaika oli 5,6 vuotta ja naisten 1,7 vuotta lyhyempi kuin työllisten!



Kaikissa edellä mainituissa asioissa oli vähemmän koulutettujen luvut huonommat, kuin verrattiin korkeammin koulutettujen lukuja!

Luvut ovat hurjia ja todella ikäviä!

Artikkelissa tuli esille, että "rikkaat" ramppavat lääkärissä useammin. Joka on varmaan osaltaan pidentämässä elinvuosia..



Terveyseroja pitää kaventaa, koska siten...

... kansanterveys kohenee tehokkaimmin, kun parannetaan heikoimmin voivien väestöryhmien terveyttä.
... rahaa säästyy. Jos terveysongelmien yleisyys olisi kaikissa väestöryhmissä sama kuin korkeasti koulutetuilla, terveydenhuollossa säästettäisiin 1,5-2 miljardia euroa vuodessa tai 15 %!
...palvelut saadaan turvattua. Ikäihmisten päivittäinen avuntarve vähenisi puoleen, jos koko väestön toimintakyky olisi samalla tasolla kuin korkeasti koulutetuiila.
... työvoima saadaan riittämään.
... oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo toteutuvat.
... syrjäytyminen vähenee ja yhteiskuntarauha säilyy.
... laki toteutuu. Kansalaisten tasavertaisuus ja erojen kaventaminen on mainittu useissa laeissa ja poliittisissa ohjelmissa. (mm. perustuslaki ja kansanterveyslaki.)
... maailma paranee. Eriarvoisuus on maailmallinen ongelma.



Miksi kirjoitin tästä asiasta? Mielestäni voimme jokainen olla tekemässä asialle jotakin... Tarkoitan asemasta, koulutuksesta ja muusta välittämättä ottaa itseään niskasta ja ryhtyä parantamaan niitä asioita, joita pystyy... Liikkumaan, syömään terveellisemmin, harrastamaan sosiaallista yhteydenpitoa muulla tavalla, kun facebookissa ja twittereissä... Teemme sopimuksen "itsensä huoltamisesta" aivan kuten autojenkohdalla! Käydään määrätyin "ajokilometrein" lääkärin tarkastuksessa.

Ja mikä on meidän jokaisen vanhemman tehtävä. Pidetään huolta, että nuoremme pääsevät jatkamaan opintojaan ja saamaan työkokemuksia! Kaikkia emme voi "sysätä" yhteiskunnan  hoidettavaksi... Tarvitaan paljon "talkoohenkeä" ja halua parantaa asioita!



Tästä onkin hyvä startata uuteen viikkoon ja pitämään huolta omasta/läheistemme jaksamisesta ja terveydestä!

Oikein ihania elinvuosia lisää ; )) Ainakin tuon 12,5 vuoden edestä! ; ))