Eläköön elämä

maanantai 18. heinäkuuta 2011

Sadepäivän leipomus...

Sadepäivinä voi "hyvällä omallatunnolla" olla sisällä ja esimerkiksi leipoa ; )) Itse leivoin sateisena päivänä kesän ensimmäisen raparperipiirakan. Aivan - liian myöhään, yleensä teen raparperipiirakan kesän ensimmäisistä raparpereista. Nyt vain jotenkin kesä on humahtanut niin, että huomasin vasta nyt, että jotakin puuttui ; ))

Olin sen verran laiskalla tuulella, vaikka ulkona onkin tuullut railakkaasti ; )),  että leivoin piirakan pakasteesta löytämääni valmiiseen pohjaan...  Saanen anteeksi? ; )

Käytin Moilasen gluteenitonta piirakkapohjaa. Silloin, kun teen pohjan itse teen sen muna- ja sokeripohjana, johon lisään kardemummaa antamaan uudenlaista makua ; ) Nyt korvasin pohjasta puuttuneen kardemumman päälliseen tulleeseen seokseen, joten makua löytyy piiraaseen täytteen myötä ; )



Uuni asetetaan 200 asteeseen.



Vuuan sivelin oliiviöljyllä, painelin piirakkapohjan piirakkavuokaan. Kuorin raparperin varret ja viipaloin ne. Viipaleet asettelin piirakkataikinan päälle.



Täytteeseen laitoin Go Greenin kevyt kermaseoksen, rahkaa, munan, maitoa hiukan ja kardemummaa. Makeuttajana en käyttänyt tavallista sokeria, vaan laitoin n. 3/4 dl fariinisokeria, antamaan myös uutta makua ; ))




Seos kaadetaan piirakkataikinan päälle ja piirakka on valmis laitettavaksi uuniin. Kello asetetaan 30 minuuttiin ja katsotaan piirakkaa, miten menee ; ) Lisää laitoin aikaa vielä vajaa 10 min. ja otin piirakan sen jälkeen pois uunista. Reunat olivat osittain tulleet tummiksi. Olisin voinut estää sen laittamalla leivinpaperin suojaksi, kun asetin aikaa lisää... Jäi nyt tekemättä, kun oli tuo laiskuus ; )



Seos on uunista otettaessa hiukan löysähkön oloinen mutta kannattaa ottaa piirakka uunista pois, kuitenkin "kypsymistä" tapahtuu vielä tämän jälkeen ja täytteestä tulee oikein mehukas, kuten oli käynyt myös tämänkin piiraan kohdalla.



Piirakka on mielestäni parhaimmillaan lämpöisenä tarjoiltuna, tavallisen vaniljajäätelön tai  kylmän vaniljakastikkeen kanssa. Itse nautin piirakan kesän uutuus jäätelön kanssa vanilja madagascar maku, ja valmistaja lähituottaja maatila Karinaisista. Jäätelöä on useita makuja ja niitä myyvät ainakin City Marketit. Kannattaa kysyä omalta kauppiaalta... Hyviä ovat ; )) Tänä kesänä kyseiseen kauppaketjuun ovat tulleet myös ruotsalaiset jäätelöt, jotka ovat lyöneet itsensä läpi ruotsinmaalla ; )) Suosittelen maistamaan näitäkin. Itse olen maistanut tätä mustikka sorpeeta Nami ; ))





Näin aloitettiin uusi viikko herkutellen ; )) Ihanan leppoista alkuviikkoa ; ))