Eläköön elämä

tiistai 28. lokakuuta 2014

Työniloa keskelle ihanaa viikkoa!

Olin tänään kuuntelemassa luentosarjaa "Suomi Tarvitsee 5 000 000 johtajaa".

L-I-I-D-E-R-I-T, Tekes. Aiheenna oli tänään R - Rohkeus, muutoskyky ja tuottavuus. Jälleen kerran pitää sanoa, että upeat esitykset ja alustukset mielenkiintoisiin aiheisiin!

Toivon niin paljon sitä, kun ihmiset istuvat hyvissä koulutuksissa ja lukevat hyviä aiheita, nämä hyvät teot tuotaisiin käytäntöön! Ihan jokaisen ihmisen normaaliin arkielämään! Eivät ihmiset ja työihmiset poikkea toisistaan. Vai poikkeavatko? Puhun nyt ja ainoastaan niistä perusasioista, jotka pitäisi olla meillä jokaisella ihan jo hyvien kasvatustapojen myötä tulleinna.

Kun nämä hyvät kannustavat, kuuntelevat ja arvostavat asiat olisivat meillä jokaisella, tässä ja nyt joka hetki! Esimerkiksi positiivisen kannustamisen kautta oppiminen, kuten Ari Rämö mainitsi esimerkissä, kannustamisen kautta tuloksellisesta tekemisestä. Hän käytti esimerkkinä ystäväänsä, joka kasvattaa koiria! Ystävä oli kertonut Arille, että koiria on opetettu/koulutettu ainna kannustamalla ja palkittu hyvin tehdystä opista. Ari oli kysynyt, eikö silloinkaan, kun koirat haukkuvat - voi sanoa hiljaa! Ystävä oli todennut, että Ari et oppinut nytkään..
Kun olisimme oppineet jo kasvatuksessa lapsuuden kotona kannustamaan läheisiämme tekemään asiat, kuten haluamme, voitaisiin laittaa koulutuksissa istumiseen käytetyt hetket tältä osin oleellisempaan. Niihin tärkeisiin asioihin, joita työ- ja liike-elämässä kohdataan...

Muistaisikohan sitä seuraavan kerran, mistä Arikin mainitsi. Kun tulee kotiin työpäivän jälkeen väsyneenä ja ovella on vastassa kasa kuraisia kenkiä. Sanoa, että "Onpa hienoa, kun olette olleet ulkoilemassa!". Sen sijaan, että sanoisimme - "Olen tuhat kertaa sanonut, että kengät puhdistetaan ja laitetaan sinne, mihin ne kuuluvat!"

En väheksy koulutusta, mielestäni se on hyvä, että näitä arvostamiseen, kannustamiseen ja kuuntelemiseen liittyviä asioita tuodaan esille. Silloin koulutuksissa istuvien pitäisi tuoda ne myös käytäntöön - muuten koulutuksiin käytetty aika ja raha on mennyt hukkaan..

Tänään muunmuassa kuulimme loistavan johtamisen esimerkin Ari Rämöltä, Sick Oy:stä. Ari kertoi, että heidän yrityksessä johdetaan kannustamisen kautta, tulokset tehdään kannustamisen kautta, etsitään hyvät teot ja keskitytään niihin. Ilman, että moititaan, miksi ollaan jäljessä mittareista. Katsotaan, mitä on tehty hyvin ja keskitytään siihen. Jopa niin, että tämänkin vuoden myynnit oltiin jo kurottu umpeen keskittymällä vain positiiviseen kannustamiseen!!! Vaikka luvut olivat näyttäneet muuta. Ari tosin mainitsi, että olisi tehnyt mieli tuoda esille "huonot luvut". Mutta tämä esimerkki näytti sen, että luottamalla kannustavaan  toimintaan ja uskomalla omiin ammattilaisiin - tulos saadaan aikaiseksi! Upeaa esimerkkiä rohkeudesta! Muutosta johtavat niin, että miettivät ensin, "mitä muutetaan" - siihen perustuen tekevät laskelmat budjeteista.

Olisi vielä paljon muutakin loistavaa esimerkkiä, mitä tänään kuulin - mutta en halua sen enempää teitä "rasittaa" tai ilahduttaa! Käy vierailemasa Tekesin sivuilla, jos vaikka nämäkin luennot sieltä jostakin löytyisivät.

http://www.tekes.fi/ohjelmat-ja-palvelut/ohjelmat-ja-verkostot/liideri/projektit/

























Iloa ja kannustavaa viikon kulkua...