Eläköön elämä

lauantai 14. toukokuuta 2011

Alsace



Yhdestä lehdestä osui silmääni ihana kertomus Alsacen biodynaamisesti viljellyistä viineistä ja yksi tämän tuotannon suuntaanäyttävä viininvijelijä on Andre Ostertag. Kertomus hänen isänsä aloittamasta viljelystä, biodynaamisella viljelytavalla. Kertomuksen edetessä siihen, kun hän aloitti isänsä jäljillä herätti hymyn... Hän kertoi olevansa epäileväinen voiko biodynaaminen viljely vaikuttaa satoa tuottavasti... Hän oli laittanut muut palstat luomuviljelylle ja jättänyt yhden palstan biodynaamiselle, joka oli kasvanut paljon paremmin!

Hän noudattaa viljelyssään kuun ja muiden taivaankappaleiden liikkeisiin perustuvia viljelykalentereita. Lannoittaa maata kompostilla ja nokkosvedellä sekä vahvistaa köynösten vastusutuskykyä homeopaattisilla lääkkeillä muistuttavilla ruiskeilla....

Kuvassa itse herra Andre Ostertag.



Miksi hymyilin... Niin "vanhakansa tietää- asenteelle" hymyilin, koska jokainen meistä joskus epäilee vanhoja hyvin toimivia tapoja... ; ))

Löysin netistä myös tästä viinitalosta artikkelin, jonka voit lukaista alta...


André Ostertag, viinintekijä ja runoilija tekee Ranskan mielenkiintoisimpiin kuuluvia viinejä isänsä vuonna 1966 perustamalla tilalla Epfigin kylässä Alsacessa. Tilan omistuksessa on 12 hehtaaria viinitarhoja, joista 2 hehtaaria grand cru -tarhan alueella. Talon viinitarhat ovat jakautuneet yli 80 pieneen palstaan viiden kylän alueella: Epfig, Nothalten, Itterswiller, Ribeauvillé ja Albé. Tila tuottaa vuodessa 80 000 pulloa 18:a eri viiniä. 4000 pulloa, eli 5% tuotannosta myydään Suomessa.
Domaine Ostertag noudattaa luonnonmukaisia menetelmiä viinien viljelyssä ja tuotannossa. Talo ei käytä lainkaan rikkaruohomyrkkyjä, hyönteismyrkkyjä tai kemiallisia lannoitteita. Koko tila on noudattanut täysin biodynaamisia periaatteita vuodesta 1998 lähtien. Viinit saavat käydä luonnollisilla hiivakannoilla, ja ne ovat usein suodattamattomia. Poikkeuksena Alsacen viinintekoperinteeseen, André Ostertag hyödyntää tuotannossaan burgundityyliin pieniä tammitynnyreitä . Domaine Ostertagin pinot gris-, pinot blanc- ja pinot noir- viinit saavat kypsyä tammitynnyreissä, mikä antaa niille ylimääräisen ulottuvuuden runsaan hedelmäisyyden lisäksi. Tilan tasokkaimmat viinit tulevat Muenchbergin Grand Cru-tarhalta, joka tunnetaan erinomaisena kasvupaikkana erityisesti riesling- ja pinot gris-lajikkeille.
André Ostertagin puoliso, Christine Colin, työskentelee kuvataiteilijana ja hänen töissään viiniköynnös on usein keskeisenä elementtinä. Christinen taide koristaa myös Ostertagin viinipullojen etikettejä.

Kuvia löysin netistä kirjoittajan kommentteja täydentämään, nauttikaa maisemista...



Kaupunki sijaitsee Ranskan ja Saksan rajaseudulla, missä on totuttu turisteihin ja näin yhteisen kielen löytymisesssä ei tule ongelmia... Ystävälliset asukkaat puhuvat ranskan lisäksi ainakin saksaa ja englantia.


Rakennukset ovat hyvässä kunnossa, kadut roskattomia ja köynnösrivistöt suorassa!


Alsacen viinejä saa tilalta maisteltavaksi yleensä 5-7 viiniä sisältäen. Hinnat ovat esillä selkeästi ja hintahaarukka 5 €-8 €. 8 € irtoaa jo hyvä luomuviiniä ja taivaalliselle matkalle pääsee 14 €... ; )


Tämä ohje löytyi herrasta käsittelevästä ertikkelista...

Broileria rislingissä

4-6 annosta
Valmistusaika 1 tunti
4 broilerin rintaleikettä
2 rkl öljyä
1 porkkana
100 g selleriä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
7 dl riesling viiniä
100 g pekonia
150 g tuoreita herkkusieniä
2 dl kuohukermaa
2 laakerinlehteä
1 tl tinjamia
4 valkopippuria
4 mustapippuria
koristeeksi persiljaa

Kuumenna öljy paistinpannulla. Ruskista broilerinleikkeet. Siirrä ne pataan mutta jätä rasva pannulle.
Kuori porkkanat ja selleri, leikkaa pieniksi kuutioiksi. Suikaloi sipuli ja hienonna valkosipuli.
Kuulota kasvikset pannulle jäänneessä rasvassa ja kumoa pataan. Kaada paistinpannulle viini ja anna sen kiehahtaa. Kaada viini pataan.
Puhdista herkkusienet, halkaise isommat halutessasi. Leikkaa pekoni suikaleiksi. Ruskista pekoni ja sienet paistinpannulla ja nosta pataan. Lisää kerma, laakerinlehdet, tinjami ja pippurit. Hauduta ruokaa 200 asteisessa uunissa 40 minuuttia.
Koristele ruoka persilasilpulla ja tarjoa keitettyjen (uusien) perunoiden kanssa!

Vinkki!
 Käytä ruuassa edullista viiniä, esim. saksalaista Blitz Rieslingiä, 7,98 €.

Mukavaa viikonvaihdetta kaikille ihanille lukijoilleni !! ; ))





Bon Apetit!