Eläköön elämä

keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Pääsiäispöytään vinkkejä...





Aivan ihanan "pöytäkortin" valmistusidea Pääsiäiseksi löytyi eräästä
sisustuslehdestä. Lehteä myydään ainakin Stocmannin Akateemisessa kirjakaupassa. Ohessa lehden kotisivuosoite http://www.jeannedarcliving.dk/_ul/default.aspx. Ankan munia oli käytetty blaseeraamiseen. Munat keitetään ja kirjataan kunkin omalla nimellä. Tussina oli käytetty askarteluliikkeen mustaa tussia. Munat oltiin myös marmoroitu jollakin värillä.

 Itse käyttäisin marmorointiin luonnollisempaa menetelmää. Ensin keitetään munia niin, että kuori kestää "naputtelemista" rikki, jonka jälkeen munat laitetaan keitin veteen jossa on sipulinkuoria. Sipulunkuoret värjää kellertäväksi munan pinnan ja rikkinäisiin kohtiin väri tarttuu paremmin. Keitetään loppuun ja jäähtymisen jälkeen nimikoidaan, koristeenna voi kiepauttaa nyt niin muodikaasta pitsikaitaleesta munan ympärille rusetin. Näyttää todella kauniilta ja sopii todella hyvin näin Pääsiäispöydän koristeeksi!


Pasha täytyy muistaa tehdä hyvissä ajoin valmiiksi, jos haluaa tarjoat sitä Pääsiäisenä. Tämä ohje on Kotiliedestä. Kulitsan ohje jäljempänä. Ortodoksit tarjoavat pashaa kulitsan kera, levittäen pashaa kulitsalle kuten "levitettä". Kirjoittajan oma huomautus, kuulostaa hyvin asiantuntevalta ; ))


  1. Ohjeesta tulee yksi pieni pasha. Suureen muottiin tarvitaan kaksinkertainen annos. Liota pashamuottia noin tunnin ajan. Kiehauta sideharso. Jäähdytä se kylmässä vedessä ja kierrä kuivaksi. Vuoraa muotti tai kahvinsuodatin sideharsolla.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa huoneenlämmössä pehmennyt voi ja sokeri. Lisää joukkoon mausteet, rahka, keltuainen ja kermavaahto sekä maustavat ainekset.
  3. Aseta pashamuotti kulhoon.Lusikoi massa sideharsolla vuorattuun muottiin. Peitä pasha harson reunoilla ja pane kulho pashoineen jääkaappiin. Anna valua seuraavaan päivään.
  4. Kumoa pasha vadille. Irrota sideharso ja korista pasha punaisella tuohuksella, ruusulla tai punaiseksi värjätyillä munilla. Tarjoa kulitsan kanssa pääsiäispöydässä.


MääräAines
250 gmaitorahkaa
100 gpehmeää voita
1keltuainen
1 dlsokeria
2 dlkuohukermaa
3 tlvaniljasokeria
1 rklsitruunamehua
2 rklrouhittua mantelia
2 rklkorintteja tai rusinoita
Lisäksi:
pashamuotti tai kahvinsuodatin
puhdasta sideharsoa




  • 2-3 kulitsaa
  1. Sekoita kädenlämpöinen maito, hiiva ja puolet sokerista keskenään. Lisää puolet jauhoista voimakkaasti vatkaten. Peitä kulho liinalla ja anna juuren kohota noin 30 minuuttia.
  2. Vatkaa kananmunat, suola ja loput sokerista vaahdoksi ja lisää taikinaan. Mausta kardemummalla, vaniljasokerilla, hienonnetulla, kuumaan maitotilkkaan sekoitetulla, hienonnetulla saframilla ja jos haluat konjakilla, rommilla tai citrusliköörillä. Jauhota rusinat ja hienonnetut aprikoosit (tai jauhetut mantelit) ja lisää taikinaan. Alusta vehnäjauhoilla ja lisää pehmeä voi tai margariini. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
  3. Jaa taikina kahteen tai kolmeen pieneen, voideltuun tasapohjaiseen ja suorareunaiseen kakku- tai kohokasvuokaan ja tasoita pinta. Anna kohota vielä kerran noin 30 minuuttia. Voitele munalla.
  4. Paista ensin 225 asteessa noin 20 minuuttia. Pienennä lämpöä 175-180 asteeseen ja anna pääsiäisleipien kypsyä vielä noin tunnin ajan. Peitä kevyesti foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa.
  5. Anna leivonnaisten jäähtyä vähän aikaa, kumoa ne vasta sitten varovasti vuoasta jäähtymään ritilälle.
  6. Jäähtyneen pinnan voit koristaa tomusokerilla tai vedestä ja tomusokerista sekoitetulla kuorrutuksella. Koristele makeisilla, marmeladeilla tai nonparelleilla. Sopivankokoisessa, lieriömäisessä vuoassa leivonnaiset kohoavat muodoltaan sienimäisen pulleiksi.
  • Ohje mukaeltu Ritva ja Risto Lehmusoksan uudesta kirjasta ”Venäjän keittiö”.
MääräAines
4 dlmaitoa
50 ghiivaa
4 dlsokeria
2kananmunaa
2 tlsuolaa
noin 1,7 lvehnäjauhoja (noin 1 kg)
2 rklkardemummaa
2 rklvaniljasokeria
2 dlrusinoita
2 dlkuivattua aprikoosia (tai jauhettua mantelia)
1 pussisaframia (0,5 g) + 0,5 dl maitoa
2 rklkonjakkia, rommia tai cointreau-likööriä
300 gvoita tai margariinia
voiteluun:
1kananmuna
koriste:
tomusokeria
vettä tai valkuaista
pääsiäismakeisia, hedelmämarmeladeja tai nonparelleja

Tässä vielä kuvia mainitsemani lehden kotisivuilta.




Samasta lehdestä heidän Pääsiäismunakoristeita.


Lopuksi vielä muistutetaan kaikkia suklaamunista pitäviä hankkimaan nämäkin ajoissa ja tarpeeksi paljon ; )