Yhteishyvä.fi sivustolta löytyy etikettiohjeita ja pukeutumisohjeita naisille ja miehille. Sivustolta saa hyvin yksityiskohtaisiakin neuvoja asun valinnoille vartalotyypin mukaan. Kannattaa käydä katsomassa ; )) Ohessa on pieni osa kopioituna heidän sivultaan. Kuvat voisivat olla mielestäni "tyylikkäämpiä"...
Juhla ja etiketti
Hyvät tavat kuuluvat juhlaan ja arkeen. Etiketin tunteminen auttaa juhlimaan vapautuneesti.
Koti ja juhlavalmistelut ovat kunnossa ja juhla alkamassa. Isäntäväki viimeistelee ulkoasunsa ja pukee juhlakengät. Miten juhla ja juhlaruokailu etenevät ja mitkä ovat ne aivan oikeaoppiset tavat, vaikkei kaikkia aina tarvitakaan?
Juhlan vaiheet |
Tervetulotoivotus & tervetuliaismalja Tuliaisen tai lahjan antaminen isäntäparille tai päivänsankarille Onnittelut |
Esittäytyminen muille vieraille |
Siirtyminen pöytään |
Puheet tai pitkät tervehdykset ruokalajien välissä, jos istutaan pöydissä Ohjelmaa tai musiikkia, jos puheita ei ole |
Vapaata seurustelua ruokailun jälkeen |
Tanssia ja virvokkeita, jos juhla jatkuu pitempään |
Kotiinlähtö ja kiitokset |
1. Vieraiden saapuminen ja tervetuliaismalja
Vieraat tuovat isäntäväelle lahjan, kuten kukkia, viinipullon tai muun pienen tuliaislahjan. Kukat ojennetaan ilman käärepaperia. Huomaavaiset vieraat tuovat mukaanaan sisäkengät. Alkudrinkkien nauttimiseen varataan aikaa viidestätoista minuutista puoleen tuntiin, jonka aikana vieraat ehtivät käydä peremmälle ja tarjoilu saadaan viimeisteltyä.
2. Esittely
Esittely etenee usein omalla painollaan, mutta etiketin mukaan se tapahtuu seisaaltaan ja noudattaa alla mainittua logiikkaa. Samanarvoisia henkilöitä esiteltäessä titteleitä ei tarvitse mainita ellei toinen henkilöistä ole selvästi vanhempi. Esittäydyttäessä nimi lausutaan selvästi. Isäntä huolehtii useimmiten esittelystä.
- mies esitellään naiselle
- nuori henkilö vanhemmalle
- yksinäinen seurueelle
- alemmassa asemassa oleva henkilö esitellään ylemmässä asemassa olevalle
3. Käydään pöytään
Emäntä kutsuu vieraat pöytään ja isäntä johdattaa heidät paikoilleen. Emäntä istuutuu ensimmäisenä. Suuressa juhlassa vieraat etsivät paikkansa ja istuutuvat yhtä aikaa. Naiset riisuvat juhlapuvun hansikkaansa ja asettavat laukkunsa huomaamattomasti sivuun. Lautasliina asetetaan syliin kaksinkerroin. Vesilasista voi juoda heti, mutta viinilasista vasta tervetuliaissanojen jälkeen.
4. Tarjoilu
Pienessä seurueessa odotetaan, että kaikki ovat saaneet ruokansa. Suuressa seurueessa huolehditaan, että lähinaapureille on tarjoiltu, ellei emäntä kehota aloittamaan aikaisemmin. Ruoan tarjoilu tapahtuu seuraavasti.
- ”Ota, anna oikealta, tarjoa aina vasemmalta.”
- ensimmäiseksi isännän oikealla puolella istuvalle naisvieraalle, seuraavaksi isännän vasemmanpuoleiselle naisvieraalle ja sitten myötäpäivään muille vieraille
- jos emäntä on ainoa nainen, hän on ensimmäinen
- isännälle tarjoillaan viimeiseksi
5. Maljapuheet ja seurustelu
Ateriana aikana vieraat seurustelevat tasapuolisesti pöytäseuralaistensa kanssa. Maljan voi muutamin säännöin kohottaa mille tahansa. Vesilasilla ei sovi skoolata.
- Emäntä nauttii ruokansa siten, että hitaimmatkin ehtivät päättä ateriansa ennen häntä.
- Pääruokaa voidaan tarjota kahteen kertaan, ja jos joku vieraista ottaa lisää, emäntä ottaa hänen seurakseen.
- Ensimmäisen maljan emännälle kohottaa joko isäntä tai miespuolinen kunniavieras.
- Lämpimän ruoan jälkeen emännän oikealla puolella istuva miesvieras kiittää seurueen puolesta ja vieraat kohottavat maljan isäntäväelle.
6. Ruokailun päättyminen
Syömisen päätyttyä veitsi ja haarukka asetetaan rinnakkain viiteen, haarukka piikit ylöspäin ja veitsen terä kohti haarukkaa. Ennen jälkiruokaa korjataan katelautaset, maustesirottimet ja muut tarjoiluun kuuluneet tarvikkeet. Käytetyt lasit voidaan jättää tai korjata.
Koko ruokailun päätyttyä lautasliina taitellaan löysästi lautasen vasemmalle puolelle. Pöydästä noustaan, kun kaikki ovat lopettaneet syömisen ja emäntä laskee lautasliinan pöydälle ja nousee. Kiitos.
Ruokailun vaiheet
| Ruokailun tapojaÄlä...Älä puhu ruoka suussa, älä hotki tai ahda täysiä suullisia, älä ryystä, älä syö ja juo yhtä aikaa, älä vie veistä suuhun, älä pidä kyynärpäitä pöydällä ja laske haarukka kädestä, kun tartut lasiin. Pitele haarukkaa ja veistä puolivälistä – älä tyvestä. SyöminenMausta ruokaa suolalla ja pippurilla vasta maistettuasi sitä ensin. Kesken ruokailun välineet lasketaan kello seitsemään ja viiteen. Keittolautasta kallistetaan itsestä poispäin, leivästä taitetaan suuhun menevä pala, joka voidellaan erikseen – pikkusämpylät voidellaan kerrallaan. Jälkiruokalusikka viedään suuhun kärki edellä. Jälkiruokahaarukka kuuluu vasempaan käteen ja sillä autetaan jälkiruoka lusikkaan, joka viedään suuhun. Sormin?Säännön mukaan suuhun viedään ja otetaan pois samoilla välineillä: jos oliiveja syödään käsin, kivet voi poistaa sormin. LopuksiValmiiksi annosteltua ruokaa voi jättää, ellei jaksa kaikkea. Jos on itse saanut valita ja annostella ruokansa, lautanen syödään tyhjäksi. Käytetyt ja käyttämättömät ruokailuvälineet nostetaan lautaselle ruokailun päätyttyä, jotta korjaaminen sujuu helpommin. Astiat korjataan pois oikealta puolelta |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti