Eläköön elämä

maanantai 25. kesäkuuta 2012

Viikon varrelle...

Psykologinen pääoma!

"Johtaja on toivon välittäjä"

-Napoleon Bonaparte-



Psykologinen pääoma on kykyä soveltaa positiivisen psykologian lainalaisuuksia käytäntöön, ja tässä onnistuminen lisää työniloa ja kehittää tuottavuutta.

Korkean psykologien pääoman omaava henkilö on joustavampi organisaatioiden muutostilanteissa. Mitä korkeampi tulevaisuudenusko ihmisillä on, sitä parempia ratkaisuja he löytävät eteen tuleviin ongelmiin. Tällaiset ryhmät tekevät parempaa taloudellista tulosta.

Ihmisten psykologista pääomaa ei ole saatu pelkästään syntymälahjana, vaan voimme kukin kasvattaa tai heikentää sitä omilla valinnoillamme. Kysymys on siitä millaisia investointeja teemme tänään, sellaista tulosta niitämme huomenna. Logiikka on pitkälle samanlainen kuin muidenkin pääomalajien hoitamisessa. Tänään sijoitettu euro kasvaa korkoa, opiskelu kehittää inhmillistä tietopääomaa ja ihmissuhteisiin investointi tuottaa hedelmää viimeistään siinä vaiheessa, kun tarvitsemme arkullemme kantajaa. Jos tänään päätän olla uskomatta tulevaisuuteen, huomenna minulla ei ole mitään, minkä puolesta taistella. Jos tänään en usko itseeni, huomenna minulle ei anneta mahdollisuutta näyttää kykyjäni.




Henkilöllä joka vaalii ja tekee hyviä investointeja psykologien pääomansa hoitamisen saralla, on riittävästi itseluottamusta aloittaakseen ja laitaakseen energiaa haastavilta tuntuviin tehtäviin. Hän uskoo omien päämääriensä saavuttamisen mahdollisuuteen, hänellä on kykyä asettaa innostavia ja haastavia tavoitteita, ja hän näkee erilaisia  reittejä viedä asioita eteenpäin. Tällainen ihminen on optimistinen erilaisten haasteiden ja tehtävien kanssa.

Ehkä kuitenkin tärkeimmät osa-alueet ovat henkinen vahvuus, sinnikkyys ja tahto. Ne tarkoittavat kykyä kohdata ongelmia ja vastoinkäymisiä, kykyä pysyä lujana omien päämäärien saavuttamiseksi. Ne auttavat löytämään pitkäjänteisyyttä kulkea kohti omia ja organisaation päämääriä, kulkea asetettujen tavoitteiden suuntaan, halua ja kykyä laittaa itsensä likoon. Avainkysymys oman psykologien pääoman kehittämisessä on: "Kuka minä olen?"




Psykologien pääoman tarinaa kertoo myös Suomen historia. Pieni maa pohjoisella pallonpuoliskolla suurvallan naapurissa, jossa kasvuolosuhteet ovat niukat ja kulkeminen muualle maailmaa vaikeaa Suomalainen "sisu" alkaa olla maailmalla tunnettu käsite, kun ihmetellään, miten tällaiseen maahan on kehittynyt maailman paras koululaitos ja miten tällaisesta maasta tulee niin paljon tietointensiivistä osaamista. Emme ole olleet sosiaallisesti erityisen kiinnostava maa, saatikka että meillä olisi ollut erityisiä taloudellisia resursseja. Inhimilliselläkään pääomalla emme ole voinneet ratsastaa, koska sivistyksemme historia on varsin lyhyt. Mitä meille jäi? Sinnikäs sisu ja usko parempaan huomiseen. Jos lisäisimme tähän keitoon vielä hitusen lisää optimismia ja itseluottamusta, saisimme nekin resurssimme käyttöön, jotka tällä hetkellä on valjastettu masennuksen, epätoivon ja ennenaikaisen syrjäytymisen ja vanhenemisen palvelukseen.




Ote on tämän kesän uutuus kirjasta."Johda ihmistä - psykologiaa johtajille", Makke Leppänen ja Ilona Rauhala.

Miksi halusin, tämän kirjan "sanomaa" tuoda esille, on hyvinkin yksinkertainen. Mielestäni meidän pitäisi viimeistään nyt muuttaa ajatuksemme positiivisempaan suuntaan. Kirjassa on maininta, että 3:1 pitäisi olla positiivisen ja negatiivisen tunteen tulos päivässä! Tämä ei tarkoita todellakaan, että pitäisi "unohtaa" negatiiviset tunteet/asiat elämässä, vaan oikea suhde pitäisi säilyttää!

Uskon vahvasti tähän! Ajattelemalla positiivisesti, kääntämällä negatiiviset positiivisesti mahdollisuudeksi, saamme kaikki enemmän hyvää osaksemme! Tämä pätee aivan varmasti kaikkeen yksityisessä elämässämme ja työelämässämme. - (Mikäli näitä voi erottaa?) - Mielestäni ei voi - ainakaan, kun puhutaan positiivisuudesta... ; )

Uskoa tulevaisuuteen pitää olla - ja se pitää säilyttää! Vain sen avulla saamme "taloudellista hyvää" maalemme ja koko maailmalle! Kuten kirjassa mainitaan että oikeat investoinnit tuottavat eurot takaisin! Tämän vuoksi säilytetään sisu, usko ja lisätään nyt tuo optimissi ja itseluottamus tähän viimeistään! Ollaan Suomalaisina nostamassa talouttamme takaisin raiteilleen, pidetään jokainen tästä uskosta kiinni!

Positiivisuutta viikkoosi!


KRAM!