Eläköön elämä

maanantai 20. helmikuuta 2012

Ihanaa Talvilomaa!

Kaikille Etelä-Suomen talvilomailijoille ; )) Ja muille, vielä sitä ihanaista talvilomaa odottaville... ; ))

Toivottavasti mennyt viikonvaihde oli rentouttava, ja pääsit nauttimaan sydämesi kyllyydestä, upeista laskuista ja laskiaispullista?!



Jos ei viikonloppuna päässyt nauttimaan näistä mukavuuksista  - korjaa tämä "puute" ehdottomasti heti tänään...

Vielä Muutamalla sanalla laskiaisesta.... (Wikipedia) ; ))

Laskiainen on alkuaan katolisen kirkon kevätpaaston alkajaisjuhla. Laskiaista vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Laskiaiskirkkopyhän taustana on Raamatun kertomus Jeesuksen paastosta erämaassa. Laskiaisen jälkeen alkaa paastonaika, joka loppuu pääsiäisenä. Kevätpaastoa on vietetty 600-luvulta saakka. Ennen sen alkua on katolisissa maissa keskiajalta saakka vietetty karnevaaleja.[1] Oleellista paastonajalle oli liharuokien pois jättäminen ruokavaliosta. Laskiaistiistain jälkeinen tuhkakeskiviikko aloittaa 40 päivää kestävän paastoamisen.[2]
Laskiaiseen kuuluvia juhlapäiviä ovat laskiais­sunnuntai sekä kaksi päivää myöhemmin oleva laskiais­tiistai, useissa maissa myös niiden välinen maanantai, joka esimerkiksi Saksassa tunnetaan nimellä Rosen­montag (”ruusu­maanantai”).[3] Suomessa sanaa laskiainen on käytetty juuri laskiais­tiistaista[4]. Vuonna 2011 se oli 8. maaliskuuta.
Suomalaisen laskiaisen perinteet viittaavat ikivanhoihin pakanallisiin kevään juhliin. Sekä katolisissa että luterilaisissa maissa laskiaiseen on kuulunut runsas ruokatarjoilu ja riehakas ilonpito, Suomessa hernekeitto,juusto ja nuorten mäenlasku.[1] Monet suomalaisen laskiaisen menot ovat luultavasti peräisin vanhasta työnjuhlasta, jolloin naiset lopettivat pellavienhamppujen ja villojen muokkaamisen ja kehräämisen langoiksi. Mäkeä laskevat nuoret toivottivat tulevalle vuodelle onnea huutamalla ”pitkiä pellavia, hienoja hamppuja ja lautasenkokoisia nauriita”.[5][6] Suomalaisen laskiaisen perinteistä elävät mäenlaskun ja jääkelkkojentapaiset huvit. Enää laskiaista ei yhdistetä pellavankasvuun, vaan siinä hyvästellään pimein talvi ja aletaan odottaa kevättä.[7] Laskiaisen perinneruokiin kuuluvat hernekeiton lisäksi laskiaispullat.

Mukavaa ja Iloista alkua viikkoosi ; ))
KRAM!