Eläköön elämä

torstai 21. heinäkuuta 2011

Rapukausi käynnistyi ; ))


Pidätkö ravuista?

Käytkö itse ravustamassa? 

Onko sinulla "tarkkaan varjeltu" salainen oma rapupaikka? ; ))


Ravustukseen kuuluu joillekin hyvin traditionaallinenkin tapa. Mielestäni ravustus on tosiaankin paljon muuta, kun rapujen syöminen ; )


Ravustaminen parhaimmillaan, kokoaa ystävät yhteen ravustamaan yön pikkutunneille, jätkänkynttilöiden valossa ja hyviä pikkunaposteltavia juomineen mukana ; ))




Toki rapujen laittaminen kiehumaan ja rapujen ympärille rakennettu illallinen, hyvine ystävineen kruunaa ravustuskauden ; ))


Miten oletkaan tottunut omat rapusi pyytämään, kaupan altaasta, ravintolan ruokalistalta tai itse pyytämällä... Ohjeet rapujen laittamiselle, kattaukselle ja rapujen kanssa tarjoiltaville ruokalajeille on aina paikallaan ; ))

Rapujen keittämisen ohjeen bongaillin netistä... Sinulla saattaa olla "salainen" rapujen keitto-ohje itselläsi... Valmista silloin ravut sen ohjeen mukaan... ; ))

Rapukartanon ohjeilla onnistut varmasti ; ))




Ravunkeitto on oma taitolajinsa. Tässä joitakin vinkkejä ja maittava resepti.

Ravun keittäminen

  • tarpeeksi iso kattila, 10 litraa/50 rapua, mittaa vettä 9 litraa.
  • karkeaa merisuolaa 35-40 g/yksi vesilitra.
  • laita vesi kiehumaan, lisää merisuola ja sokeri
    (2 palaa/10 rapua), kruunutilliä kaksi nippua.
  • anna kiehua hetken, poista tillit.
  • kun VESI KIEHUU HYVIN, lisää ravut yksitellen (isoimmat ensimmäisenä).
  • keitä 8-12 minuuttia, kunnes panssari raottuu niskasta. Aika lähtee käyntiin, kun viimeinenkin rapu on tiputettu veteen ja vesi kiehuu uudelleen.
  • jäähdytä ravut ja liemi yhdessä, lisää kattilaan vain kruunutillit
  • jäähdytä mahdollisimman nopeasti
  • säilytä jäähtyneet ravut viileässä noin vuorokauden ajan






Menu

Alkupalat

Alkupaloina voidaan tarjota salaattia, keittoa tai vaikkapa lämpöiset suppilovahveropaahtoleivät.


Pääruoka

Pääateriana tarjottavia rapuja varataan 5-10 kpl syöjää kohden. Jäähtyneet ravut asetellaan kauniisti tarjottimelle, päälle sirotellaan hieman tilliä koristeeksi. 
Rapujen kanssa tarjoillaan paahtoleipää tai patonkia jonka voi kukin voidella erilaisilla majoneeseilla, tuorejuustoilla tai voilla.
Apuvälineeksi on hyvä varata jokaiselle oma rapuveitsi sekä pieni vesiastia sormien huuhtelemiseksi. Veteen voi laittaa sitruunaviipaleen tai lehtiä koristeeksi. Ravut syödään sormin imeskellen ja ryystäen.

Jälkiruoka

Jälkiruoaksi tarjoillaan esim. raikasta marjajäädykettä kahvin kera.


Upean marjajäädykkeen voi valmistaa jo juhlia edeltävänä päivänä. Tarvitset vain 20 minuuttia ennen h-hetkeä jäädykkeen jäähtymiseen ja koristeluun!
5 keltuaista
1 dl sokeria
4 dl kermaa
4 rkl marjalikööriä
2 dl paseerattua marjasosetta
koristeluun; tuoreita marjoja
Sekoita keltuaiset ja sokeri. Kypsennä seos vesihauteessa koko ajan vatkaten, kunnes seos on vaaleaa eikä maistu enää kananmunalle. Jäähdytä, lisää likööri ja marjasose. Sekoita kermavaahtoa joukkoon.
Kaada jäädyke kakkuvuokaan tai jäädykevuokaan. Peitä kelmulla ja jäädytä pakastimessa yön yli.
Ota jäädyke pakastimesta 20 minuuttia ennen tarjoamista. Kasta vuoka kylmään veteen hetkeksi ja kopausta esimerkiksi leikkuulaudalle.
Ripottele tarjoiluvadille hieman sokeria. Aseta jäädyke vadille ja koristele marjoilla.








Ravunsyönnin pikakurssi

  • irroita sakset tyvestä ja poista saksen pienempi haara.
  • ime saksessa oleva mehu tyveen syntyneestä reiästä.
  • halkaise saksi rapuveitsen avulla ja irroita liha syötäväksi.
  • irroita selkäpanssari (hyvän otteen saa silmien takaa) ja kaavi panssarin sisällä oleva rapuvoi talteen. Ime keskivartalosta maukas mehu.
  • väännä ravun pyrstö irti keskiruumiista: ota luja ote pyrstöstä ja toisella kädellä ravun yläruumiista. Kierrä pyrstöä kunnes se irtoaa.
  • halkaise pyrstö alapuolelta rapuveitsen avulla (laita veitsi pyrstön ja lihan väliin, kierrä veistä). Irroita liha ja poista siitä peräsuoli (pyrstön alapuolella melko pinnassa kulkeva mustahko juova).
  • ravun lihan voi syödä sitä mukaa kun lihaosat on irroitettu, mutta se maistuu erinomaiselta myös paahtoleivän tai patongin päällä. Kokoa leivälle rapuvoi, sekä saksien ja pyrstön lihat. 


Rapujuhlan kruunaa hyvä valkoviini.

Jokainen juhlii tyylillään, mutta yleensä rapujen ohessa on tapana nauttia hyvistä viineistä. Olemme keränneet tälle sivulle muutamia kokeilemisen arvoisia esimerkkejä, jotka sopivat loistavasti rapupöytään.

Wolf Blass Yellow Label Riesling

Alkossa 9,99 €

Yellow Label Rieslingin tuoksussa on sitruunan ja limen raikkautta ja aavistus kukkaisia aromeja. Maku on kuiva, elegantin tasapainoinen ja hieman mineraalinen. Hyvä hapokkuus takaa pitkän jälkimaun. Viini sopii nautittavaksi niin rapujen kuin kalaruokien kanssa.

Pullokoko: 75 cl
Alk.til: 11,5 %
Maku: Kuiva
Rypälelaji: Riesling
Tuottaja: Wolf Blass
Maa: Australia
Luokitus/Alue: South Eastern Australia
Sokeripitoisuus: 4 g/l

Penfolds Rawson´s Retreat Riesling

Alkossa 8,98 €

Penfolds Rawson´s Retreat Riesling on väriltään vaalean keltainen vihertävin sävyin. Tuoksussa on aistittavissa kukkasia ja sitrushedelmien aromeja, jotka ovat tyypillisiä Clare- ja Eden-laaksojen rypäleille. Maku on herkullinen ja runsas, pehmeähkö riesling-rypäleeksi, mutta lopussa raikkaan hapokas.

Viini on tarkoitettu nautittavaksi nuorena, vuoden tai kahden ikäisenä ja onkin parhaimmillaan juuri nyt. Erinomainen valkoviini erilaisille salaateille ja mereneläville.

Pullokoko: 75 cl
Alk.til: 12,0 %
Maku: Kuiva
Rypälelaji: Riesling
Tuottaja: Penfolds
Maa: Australia
Luokitus/Alue: South Australia
Sokeripitoisuus: 6 g/l

La Sancive Muscadet Sur Lie

Alkossa 8,29 €

La Sancive Muscadet Sur Lie, on väriltään vaaleankeltaista hieman olkeen vivahtavin sävyin. Tuoksu on runsas sekä rehevä ja havaittavissa on myös tuoreita hedelmiä ja herukan aromia. Maku on eloisa ja tasapainoinen – jo tuoksussa havaitut aromit ovat hienosti maussa mukana.

Kaiken kaikkiaan hieno ja tasapainoinen viini, joka sopii loistavasti aperitiiviksi sekä on erinomainen yhdistelmä kalan ja äyriäisten seurana, kavahtamatta kevyempiä juustojakaan.

Pullokoko: 75 cl
Alk.til: 12 %
Maku: Kuiva
Rypälelaji: Muscadet
Tuottaja: Drouet Freres
Maa: Ranska
Luokitus/Alue: Loire 

Matua Marlborough Sauvignon Blanc

Alkon tilausvalikoimassa 11,98 €

Matua Sauvignon Blanc on loistava rapuviini, jonka tuoksussa erottaa selvästi karviaismarjan ja passionhedelmän aromeja. Maku on kuiva, raikas ja pirteän eloisa. Useat troopppiset hedelmät tuovat viipyilevän jälkimaun.

Pullokoko: 75 cl
Alk.til: 13 %
Maku: Kuiva
Rypälelaji: Sauvignon Blanc
Tuottaja: Matua Valley Wines
Maa: Uusi-Seelanti
Luokitus/Alue: Marlborough
Sokeripitoisuus: 3,9 g/l

Lindemans Early Harvest Semillon Sauvignon Blanc

Alkossa 8,98 €

Lindemans Early Harvest Semillon Sauvignon Blanc on kuiva, keskihapokas, kevyen hedelmäinen, sitruksinen ja hennon kukkainen. Mukava viini rapujen, äyriäisten ja kalan seuraan sekä seurusteluun.

Pullokoko: 75 cl
Alk.til: 8,5 %
Maku: Kuiva
Rypälelaji: Sauvignon Blanc
Tuottaja: Lindemans
Maa: Australia
Sokeripitoisuus: 8 g/l

Lindemans Bin 50 Shiraz

Alkossa 9,49 €

Lindemans Bin 50 Shiraz on täyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkahilloinen, mausteinen, kevyen yrttinen sekä vaniljainen. Erinomainen punaviini rapuillallisen liharuoalle.

Pullokoko: 75 cl
Alk.til: 13,5 %
Maku: Täyteläinen
Rypälelaji: Shiraz
Tuottaja: Lindemans
Maa: Australia
Sokeripitoisuus: 7 g/l

Vielä muutama kattausvinkki sinulle ja rapukutsut alkavat olemaankin valmiina. Kutsu vielä ne hyvät ystävät koolle ja nauttimaan ; ))


Rapukattaus on värikäs

Rapukattauksesta voi tehdä perinteisen valko-punaisen kokonaisuuden sijaan tunnelmallisemman trendikkäällä violetilla. Valkoisen pöytäliinan voi korvata esimerkiksi violetilla pöytäliinalla, johon voi yhdistää punaiset poikkiliinat. Pöytään sopii mainiosti myös punainen raputarjotin. Violetit istuintyynyt lisäävät tunnelmaa ja täydentävät kokonaisuutta. Tunnelmaa voi tekstiilien lisäksi syventää myös lilan sävyisillä tuikuilla ja lyhdyillä.

Rapuetiketti

Rapuetiketistä voidaan olla montaa eri mieltä. Toisten mielestä rapuja ei voi syödä ilman juomalauluja, toiset eivät voi sietää usein ruotsinkielisiä lurituksia. Rapuetiketistä voi sanoa, että ei ole yhtä oikeata tapaa syödä rapuja. Tässä kuitenkin Suomen Gastronomien Seura ry:n puheenjohtaja Raili Koroman näkemys ja yli 20-vuoden kokemus juhlien järjestämisestä, rapujuhlat mukaan lukien.

1) Perinteillä on merkitystä
”Kutsu ystävät kauniilla kutsulla rapuiltaan. Koristele kutsu vaikkapa tillinkukin tai ravun kuvin. Netistä googlettamalla löydät varmasti tietoa rapujen historiasta, mikä avaa mukavia keskusteluja illanvietossa. Muista, että myös lapset sopivat rapupöytään, onhan tärkeää jatkaa perinteitä.”

2) Kattaus on tärkeä tunnelmantuoja
”Kattaus on puoliruokaa. Värilliset liinat: sininen, punainen, vihreä ja tietenkin valkoinen, muodostavat edustavan estradin syyskesän herkkuhetkelle. Ravut ovat pöydän kruunu, joten kukkiin ei kannata panostaa erityisesti, tillinoksat ja mustaviinimarjanoksatkin riittävät hyvin. Muutama punainen kukkanen sinne sekaan sopii mainiosti. Kynttilät ja lyhdyt luovat tunnelmaa. Ravut kootaan näyttävään kekoon suurille vadeille sakset ulospäin, hännät mielellään piilottaen. Jos pöytä on pitkä, jaetaan ravut kahdelle vadille ja pidetään huoli, että jokainen yltää ottamaan rapuja. Pöytään katetaan vieraille mielellään musta tai valkoinen lautanen, ja sen vasemmalle puolelle leipälautanen ja rapuveitsi. Rapukaulurit voi joka rullata tai taittaa kauniisti lautasen viereen, samoin varsinainen ruokaliina. Sylin suojaaminen on yhtä tärkeää kuin paidankin. Kaikille katetaan oikealta vasemmalle ryyppylasi, vesilasi ja viini/olutlasi. Lisäksi laitetaan pöytään kaksi suurta lasia tai maljaa, joissa on tarpeeksi ylimääräisiä paperisia rapuliinoja käsien pyyhkimistä varten ruokailun aikana. Pöydässä pitää olla tarpeeksi pieneksi hakattua tilliä, ainakin kaksi kunnollista kulhoa per pöytä, sillä se kruunaa rapujen maun. Oikea rapuleipä on perinteinen, ohueksi leikattu ja paahdettu ranskanleipä eikä mikään puolimakea paahtoleipä. Nykyisin jotkut haluavat kokeilla rukiista tummaa vuokaleipää, sekin on yllättävän hieno yhdistelmä. Oikeaa voita pitää olla ainakin kaksi astiaa.”

3) Herrat tarjoavat ensimmäisen ravun daamilleen
”On hyvä laittaa pöytään hauskat paikkakortit. Pöytään kutsun jälkeen herrat solmivat daameilleen rapukaulurit ja sen jälkeen juomat kaadetaan ensimmäistä maljaa odottamaan. Illan isäntä tarjoaa ensimmäisen ravun daamilleen. Tämän jälkeen muut kavaljeerit seuraavat isännän esimerkkiä tarjoten ensimmäisen ravun seuralaiselleen. Toiset pitävät tyttöravuista, jotka erottaa ensisijassa leveämmästä pyrstöstä, toiset haluavat isoja poikia. Rapujen valikoiminen käsin koskettelemalla on kuitenkin ehdottomasti kiellettyä ja moukkamaista.

Isäntä aloittaa illan joko laulaen tai muulla kehotuksella nauttia ensimmäinen ryyppy. Rapulaulujen aika on aina ennen uutta ryyppyä kun rapua on aseteltu leivälle. Laulujen sanoja voi tulostaa netistä tai katsella laulukirjoista, myös omia sanoituksia on lupa keksiä ja laulaa yksin tai kaikki yhdessä. Suositeltavaa on, että jokainen vieraista varaa oman rapulaulunsa ja aloittaa sen. Nykyisin on paljon hauskoja suomenkielisiä rapulauluja äänitettynä ja painettuna. Laulaminen on hauskaa puuhaa ja tekee illasta spontaanin ja iloisen. Ennen ainoa oikea rapujuoma oli snapsi ja sen lisäksi olut tai vesi, mutta rapupöytään sopii hyvin myös kuiva äyriäisruoille tarkoitettu valkoviini. Myös raikasta vettä on oltava runsaasti tarjolla. Ryyppyjäkin nautitaan nykyisin aika hillitysti eikä juuri koskaan laulunsanoista riippumatta pohjanmaan kautta.”

4) Käsienpesu on tärkeää
”Rapujen nauttimisen jälkeen voi pyytää vieraita kotikutsuilla pesemään kätensä juoksevalla vedellä saniteettitiloissa tai kesämökeillä esiin laitetuissa vadeissa. Pöytiin katetut pienet vesikulhot, jotka on täytetty mustaviinimarjanlehtivedellä, ovat myös hyvä vaihtoehto. Pöytä katetaan uudelleen. Uusi pöytäliina, näyttävämmät pöytäkukat ja uudet astiat, lasit ja aterimet laitetaan valmiiksi pääruokaa varten. Selkeän paussin aikana voidaan tarjota esimerkiksi välisorbetti, joka raikastaa suun. Yksinkertaisen ja maukkaan pääruoan, esim. karitsan fileetä tai grillattua lohta, varhaisperunoita ja kantarellikastiketta kanssa tarjotaan sopivaa viiniä, rapujen ja snapsien jälkeen ei kannata varata liian hienoa tai kallista viiniä. Jälkiruoaksi sopivat sesongin marjat tai erilaiset marjaleivonnaiset. Mutta voi tehdä myös päinvastoin, syödä ensin jokin kevyt lämminruoka ja vasta sitten ravut, jolloin pahin nälkä on taitettu. Sitä voi suositella, jolloin ravuista voi rauhassa nauttia ja niistä tulee illan todellinen kohokohta. Silloin eturuoaksi sopii esimerkiksi jokin maukas laatikko tai runsas piiras.”



Ihania ravustushetkiä sinulle ; ))





Siirry sivun alkuun